Het weer van vroeger en nu

het weerbericht van vroeger

                                        Het weerbericht van vroeger

We vragen ons vaak af, hoe mensen vroeger het weer voorspelde. Toen hadden ze geen thermometers, regenmeters, windkrachtmeters en barometers.

Vroeger voorspelde mensen het weer door naar andere dingen te kijken, zij keken bijvoorbeeld naar wolken, dieren en planten.

 

Wolken

 

Je hebt verschillende soorten wolken, aan de wolken die aan de lucht staan kun je zien wat voor weer het wordt. Je hebt bijvoorbeeld schaapjeswolken, die wolken geven aan dat er neerslag komt. Kleine wolken met weinig hoogte geven aan dat het mooi weer wordt. Wolken die in stroken naast elkaar liggen geven aan dat er slecht weer op komst is en zo heb je nog veel meer soorten wolken, teveel om op te noemen.

 

                                                           Dieren

Om te weten te komen wat voor weer het wordt, kan je ook naar dieren kijken. Er zijn een aantal rijmpjes daarvoor om dat te voorspellen:

- Als de kat in februari in de zon ligt, moet zij in maart weer achter het vuur.

- Zingt de leeuwerik hoog in de lucht, heerlijk weer voorspelt zijn vlucht.

- Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen

- Werken de mieren op de dag van Sint Anna, dan komt er een koude winter.

- Vliegt de zwaluw hoog, 't blijft overwegend droog

 

Bomen, struiken, planten

Vroeger keek men ook naar bomen, struiken en planten om het weer te voorspellen. Wanneer de bomen en planten vroeg bloeien is dat meestal een aankondiging voor een goede zomer. Bijvoorbeeld de kamille. Dit kruid ruikt heerlijk. Wanneer vroeger de mensen kamille in mei roken, dan werd het vast en zeker een goede, warme zomer. Wanneer er de bladeren geel en krom worden in de herfst, dan wordt het een koude winter.

 

Je kunt door allerlei natuurlijke dingen te weten komen, hoe het weer zal zijn. Je hebt niet allemaal thermometers enzovoort nodig. Mensen presenteerde vroeger het weerbericht aan een tafel. Ze hadden geen scherm, waar ze dingen op konden laten zien.